Nederlands | L'Essence de Mastenbroek

Verkoopadres

Bisschopswetering 79, 293 PC Mastenbroek
038 ­3446288 / 06 30399167
info@hetasjesgoed.nl
INFORMATIE
VERKOOP
NIEUWS

L’Essence de Mastenbroek

Is een parfum dat het leven in de polder Mastenbroek in verschillende geurschakeringen uitdrukt.
Polder Mastenbroek stamt uit de late middeleeuwen en is een gaaf voorbeeld van een Nederlandse polder, gelegen tussen Zwolle, Hasselt en Genemuiden.

Kaarsrechte wegen doorsnijden het lage land, de sloten weerspiegelen veranderlijke luchten waarlangs boerderijen op hoge terpen de verre horizon in kijken.

Inwoners uit Mastenbroek, voornamelijk veehouders die al generaties in deze polder wonen en werken namen deel aan bijeenkomsten van de Essenceclub. Zij formuleerden uit welke geursensaties L’Essence de Mastenbroek moest bestaan.
Aan een van de drie weteringen van Mastenbroek, op een terp temidden van de fundamenten van een inmiddels afgebroken boerderij, bevindt zich de bron.

Eenmaal per jaar, op een zaterdag in mei, zal deze bron worden opengesteld. Op deze dag kunnen nieuwe flacons worden gevuld. Als eigenaar van een flesje kunt u hier gratis komen bijvullen. Houdt onze website in de gaten!

© Birthe Leemeijer 2005

Dit werk is gemaakt in opdracht van de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en Zwartewaterland en de Stichting Kunst en de Openbare Ruimte (SKOR).

 

 

Eau de Polder (40ml)

Een flesje parfum is onderdeel van het project L’Essence de Mastenbroek.
De geur wil het leven in de polder Mastenbroek in verschillende geurschakeringen oproepen. Het is het resultaat van de zoektocht naar de polder Mastenbroek in zijn meest geconcentreerde vorm.

Concept: Birthe Leemeijer
Parfum: Alessandro Gualtieri
Grafisch Ontwerp: Studio Renate Boere
Flacons: CBN Labsuppliers/Drachten

Het parfum wordt verkocht bij:
‘T Asjesgoed, Bisschopswetering 79, Mastenbroek


Inhoud: Essenties van lucht, wolken, water, vee, gras, grond.
Het parfum is niet getest voor dermatologisch gebruik.

 

 

Eerste bijvuldag op 25 mei 2013 een succes

Het was niet heel druk maar plezierig druk en vooral een plezierige sfeer. Het weer was de dagen vooraf bar en boos maar die zaterdagmorgen 25 mei scheen de zon. Het was een aangename temperatuur.
Daardoor werd de locatie van de bron, de oude terp aan de Nieuwe Wetering een heel bijzondere plek. Bovenop de oude fundering van de boerderij verzamelde een gezelschap zich rond de steen die de bron afdichtte. Birthe Leemeijer vertelde eerst het verhaal van de parfum, de symboliek, de productie en de organisatie nu. Daarna zongen een paar studentes klassieke zang van ArtEZ twee liederen. Ontroerend mooi in die ambiance. Arnold en Adri van Ittersum, eigenaren van de oude terp, mochten daarna als eerste hun flesje parfum bijvullen. Dat gebeurde in de oude gierkelder van de boerderij waar Arnold geheel in stijl het tappunt had aangebracht.
Een begin van een mooie en lange traditie. Volgend jaar moet u er bij zijn.

Uitzending AVRO zaterdag 24 september

Op zaterdag 24 september was een filmpje te zien over Birthe Leemeijer, de bedenker van het parfum. In het filmpje wordt uitgebreid aandacht besteed aan het parfum. Hannie Knol, lid van de essenceclub, vertelt over het leven in Mastenbroek en hoe het parfum is ontstaan. Hendry van Ittersum, die het parfum verkoopt bij ‘t Asjesgoed in Mastenbroek, neemt de kijker mee naar de stal om kuilgras te snuiven.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bekijk hier de aflevering op de AVRO website.

De bron

De bron is verhuisd van het bezoekerscentrum naast het oude Stoomgemaal naar een locatie in de polder zelf.

Een van de inwoners van Mastenbroek stelde daarvoor een stuk grond beschikbaar waar ooit de boerderij van zijn voorouders stond. Op deze betoverende plek, op een terp temidden van de fundamenten van de afgebroken gebouwen, bevindt zich de bron.
De Essencebron is afgesloten door een steen. Jaarlijks zal deze steen van zijn plaats worden gehaald zodat nieuw parfum kan worden opgepompt, flesjes kunnen worden gevuld en het vloeibare landschap zich kan verspreiden.